top of page
Kalkonmiddag I.jpg

HELSTEKT KALKON

Klassisk helstekt kalkon. Servera gärna med kokt potatis, brysselkål och gelé.

30 min/kg kalkon

ca. 0,5kg/person

GÖR SÅ HÄR
  1. Värm ugnen till 175 grader.

  2. Ta ur den lilla påsen med inkråm som finns i kalkonen (kan användas till sås). Skölj av kalkonen.

  3. Gnid in kalkonen med citron, in- och utvändigt. Salta och peppra.

  4. Fyll kalkonen förslagsvis med äpplen och katrinplommon. Bind ihop kalkonen runt hals, ben och vingar, men helst inte snöre över bröstet.

  5. Pensla kalkonen runt om med smält smör.

  6. Lägg kalkonen med bröstet upp i en smord långpanna eller rymlig ugnsform.

  7. Stek kalkonen på galler i ugnen nedre del i minst 30 minuter per kilo.

  8. Pensla med smör och ös med skyn då och då.

  9. Prova om köttet är färdigstekt genom att sticka i lårvecket alt stektermometern sticks in i bröstköttet till benet. Köttet är färdigt vid 80 graders innertemperatur. Saften som sipprar ut får inte vara rosafärgad. Är den rosa måste kalkon stekas lite till.  

Majas-Kalkon-Hel_edited.png

Klicka på bilden för att läsa mer om produkten! 

INGREDIENSER
  • 1 fryst kalkon

  • 1 citron

  • ca 3 tsk salt

  • ca 2 tsk vit- eller svartpeppar

  • 2 äpplen

  • 1 påse kärnfria katrinplommon

  • Smör till pensling

bottom of page